Ústavní soud vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti pěti žen z kauzy Dominika Feriho3Foto© lidovky.cz

Ústavní soud vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti pěti žen z kauzy Dominika Feriho

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Ústavní soud ve středu odpoledne rozhodl o stížnosti pěti žen, které původně figurovaly jako možné oběti sexuálního násilí v kauze exposlance Dominika Feriho. Policie jejich případy odložila a k soudu nakonec Feri putoval jen kvůli třem jiným skutkům – dvěma znásilněním a jednomu pokusu o něj.

Jedné z pěti žen, které se považují za oběti znásilnění a sexuálního násilí působené Ferim, dali ústavní soudci ve středu za pravdu. Druhý senát Ústavního soudu se jednotlivými případy stěžovatelek zabýval odděleně a u každé z nich samostatně posoudil okolnosti případu. Ve svém nálezu zrušil usnesení orgánů činných v trestním řízení (policie a státní zastupitelství) v části, která se týká jedné z pěti stěžovatelek, a to pro porušení práva stěžovatelky na důstojnost a spravedlivý proces. Vůči ostatním stěžovatelkám stížnost zamítl.

Podle soudce zpravodaje Jana Svatoně policisté chybovali, když jeden případ odložili. „Ústavní soud vyhověl přeživší sexuálního násilí ze strany podezřelého. Podle tvrzení stěžovatelky probíhalo jednání podezřelého následujícím způsobem: Během krátkého poměru, který měla stěžovatelka ve svých sedmnácti letech s podezřelým, měli zpočátku konsensuální styk. V jeho průběhu si však podezřelý bez vědomí stěžovatelky sundal kondom a po projeveném nesouhlasu z její strany na ní styk přesto dokonal,“ přiblížil případ soudce Svatoň.