Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB, uznalo Slovensko a uzavřelo smír7Foto© lidovky.cz

Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB, uznalo Slovensko a uzavřelo smír

, 15 novinky, 4 zhlédnutí

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Ministerstvo o tom v pondělí informovalo ČTK.

Babiš ČTK řekl, že nikdy nepochyboval o tom, že spor ohledně evidence u někdejší komunistické Státní bezpečnosti (StB) vyhraje. Uvedl, že jeho političtí soupeři věc zneužívali a uráželi ho, omluvu ale od nich nečeká. "Nikdy jsem nepochyboval, že ten spor vyhraju, proto jsem řekl, že se budu soudit klidně do konce života.

Nikdy jsem s StB nespolupracoval, neexistuje ani nemůže existovat jediný důkaz, který by dokazoval něco jiného, a proto jsem i čtyřikrát vyhrál soud," uvedl Babiš. "Jsem rád, že je to definitivní, dvanáct let mě to zásadně poškozovalo, zneužívali to mí političtí soupeři a uráželi mě. Omluvu neočekávám, na to nebudou mít odvahu," dodal.