Až Putin jednou odejde, budu kandidovat na prezidentku, prohlásila Navalná2Foto© zpravy.aktualne.cz

Až Putin jednou odejde, budu kandidovat na prezidentku, prohlásila Navalná

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Jméno Navalnyj se v boji o prezidentské křeslo už jednou objevilo - v roce 2016, když kandidaturu oznámil Alexej Navalnyj. Tehdy nejznámější kritik ruského prezidenta Vladimira Putina se ale do souboje nakonec nedostal - úřady mu účast ve volbách v roce 2018 nepovolily.

V jeho stopách chce jít nyní jeho žena, která po jeho smrti převzala i vedení Fondu boje s korupcí, který stojí například za odhalením Putinova luxusního paláce u Černého moře. "Zúčastním se voleb jako kandidátka," řekla Navalná v pondělním rozhovoru pro britskou stanici BBC. "Mým politickým oponentem je Vladimir Putin. Udělám cokoliv, aby jeho režim co nejdříve padnul," uvedla. Kandidovat prý hodlá, až nastane čas a až skončí Putinova éra.

Dokud bude Putin v její rodné zemi u moci, nehodlá se tam vrátit. Aktuálně žije se svými dvěma dětmi v exilu. Pokud by se do Ruska vrátila, úřady by ji zatkly, stejně jako v lednu 2021 zadržely jejího muže. Jeho volbu vrátit se do země nijak nezpochybňovala. Jen o pár měsíců dříve v roce 2020 u něj přitom němečtí lékaři konstatovali otravu novičokem.