ZataženoPraha11°
Trump se vrátil do města, kde přežil atentát3Foto© lidovky.cz

Trump se vrátil do města, kde přežil atentát

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump na mítinku v Butleru v Pensylvánii, kde v červenci přežil pokus o atentát, označil atentátníka za monstrum, které se jej bezúspěšně pokusilo navždy umlčet. Po příletu se Trump setkal také s rodinou hasiče, který při útoku zemřel.

„Před dvanácti týdny, právě tady, se mne a naše hnutí pokusil umlčet atentátník. Toto zvrácené monstrum (...) bylo blízko tomu, aby toho dosáhlo, ale ruka Prozřetelnosti mu v tom zabránila,“ řekl Trump podle agentury AFP před několika tisíci svých příznivců, včetně nejbohatšího muže světa Elona Muska. „Nezastavil naše hnutí, nezlomil našeho ducha,“ řekl Trump o pokusu atentátníka podle agentury Reuters, která odhadla, že se na místě sešly desítky tisíc lidí.

„Vracím se do Butleru po tragédii a zármutku, abych předal jednoduchý vzkaz lidem v Pensylvánii a Americe: Naše hnutí udělat Ameriku opět skvělou, silnější, hrdější, jednotnější, odhodlanější je blíže k vítězství než kdykoli předtím,“ prohlásil kandidát, hovořící za ochranných sklem, které jej podle agentury AP nyní obklopuje při vystoupeních pod širým nebem.