Na předměstí Bejrútu byly slyšet výbuchy po výzvách Izraele k evakuaci© ct24.ceskatelevize.cz

Na předměstí Bejrútu byly slyšet výbuchy po výzvách Izraele k evakuaci

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Z Libanonu dnes odcestuje slovenským repatriačním letem deset Čechů a tři jejich rodinní příslušníci libanonské národnosti. Nejdříve je dopraví do Larnaky na Kypru a poté do Bratislavy, kam by měli přiletět dnes v noci. ČTK to dnes sdělil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Lidé opouští Libanon poté, co izraelská armáda začala v Libanonu intenzivně útočit na cíle spojené s šíitským militantním hnutím Hizballáh. Opakovaně při tom svými nálety cílí na dříve hustě osídlené jižní předměstí Bejrútu.

„Během následujících hodin odletí z Bejrútu do Larnaky 13 osob s vazbou na Česko. Konkrétně se jedná o deset Čechů a tři rodinné příslušníky libanonské národnosti. Z Larnaky jsou v tuto chvíli připraveny dva lety do Bratislavy - počty na palubách se stále mění, ale počítáme s tím, že čeští občané by měli během dnešní noci přiletět do Bratislavy,“ uvedl mluvčí. Lety lze sledovat na leteckém radaru.

Podle televize Al-Džazíra Izraelci provedli také útok dronem na palestinský uprchlický tábor na severu Libanonu poblíž Tripolisu. Teroristické hnutí Hamás záhy uvedlo, že úder zabil jednoho z lídrů ozbrojeného křídla organizace jménem Saíd Atalláh, jakož i jeho ženu a dvě dcery. Izrael se k věci ihned nevyjádřil, napsala agentura Reuters. Agentury zdůrazňují, že dosud se izraelské údery soustředily na jih Libanonu a tento útok byl první na sever území.