SlunečnoPraha19°
Trump popsal údajný pokus o atentát, přičetl jej rétorice politických nepřátel2Foto© lidovky.cz

Trump popsal údajný pokus o atentát, přičetl jej rétorice politických nepřátel

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Washington - Bývalý americký prezident Donald Trump, který v listopadových volbách usiluje o návrat do Bílého domu, během přenosu na síti X popsal, jak jej ochranka v neděli odvedla z golfového hřiště, když na jeho okraji spatřila ozbrojeného muže. Incident, který se podle vyšetřovatelů jeví jako pokus o atentát, exprezident přičetl rétorice svých politických nepřátel.

Trump vylíčil, že hrál golf během pěkného dne, když zaslechl "pravděpodobně čtyři či pět výstřelů". Okamžitě jej z místa evakuovala Tajná služba. Tu pochválil za to, že odvedla výbornou práci tím, že její agenti rozpoznali střelce a zaútočili na něj poté, co zahlédli hlaveň pušky v křoví, a také jej odvedli z golfového hřiště. Jakmile jeho strážci zjistili nebezpečí, "hýbali se pěkně svižně", řekl Trump podle serveru BBC News. Sice by rád ještě poslal míček do jamky, "ale rozhodli jsme se, že odtud vypadneme", řekl v prvním veřejném vystoupení po incidentu.

Bývalý prezident také připomněl úklad proti jeho životu, kterému čelil v červenci v Pensylvánii. Když byl tázán, čím tento vývoj vysvětluje, ukázal na předvolební rétoriku svých oponentů. Sám přitom politiky Demokratické strany vykresluje jako zločince, kteří se snaží zničit USA, a neustále prohlašuje, že "už nebudeme mít zemi", když volby prohraje.