SlunečnoPraha14°
Škody po povodních způsobily miliardové škody4Foto© echo24.cz

Škody po povodních způsobily miliardové škody

, 10 novinky, 3 zhlédnutí

Ničivé záplavy v Olomouckém kraji jen na silniční síti způsobily škody za několik miliard korun. Na Jesenicku a Šumpersku, kde po extrémních dešťových srážkách vodní živel o víkendu udeřil největší silou, je stále neprůjezdných 60 silnic. Celkové povodňové škody na státním, krajském, obecním a soukromém majetku se zatím sčítají a budou velmi vysoké. Novinářům to dnes řekl hejtman Josef Suchánek (STAN).

Škody způsobené povodní ve dvacetitisícovém Bohumíně na Karvinsku dosáhnou podle prvotních odhadů 500 milionů korun, a to bez škod ve velkých firmách. Některé části města jsou stále zatopené, nejde elektřina. Kde to jde, začíná úklid. Město ale potřebuje úklidové prostředky a radnice vyzývá dárce, aby pomohli. Situace má stále větší dopad na psychiku postižených obyvatel. ČTK to dnes řekla mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková.

Vytopené domy, poškozené komunikace či zničený most za sebou nechala víkendová povodeň v Benešově nad Černou na Českokrumlovsku. Škody, které napáchala říčka Černá, tam zatím stále sčítají, ale podle starostky Veroniky Zemanové Korchové (KDU-ČSL) budou na obecním majetku v milionech korun a na soukromém ve statisících. Lidé stále uklízejí, obec zapůjčila čerpadla a vysoušeče. Obyvatelé by nadále měli vodu z vodovodu i ze studní převařovat. Voda se dostala do dvou desítek domů, v osmi z nich vytopila i obytné prostory, voda v nich dosáhla výšky 60 až 80 centimetrů.