Soud v kauze Vidkun poslal Kadlece do vězení na 3,5 roku2Foto© echo24.cz

Soud v kauze Vidkun poslal Kadlece do vězení na 3,5 roku

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD, nyní SOCDEM) soud potvrdil dvouletý trest s podmíněným odkladem na 3,5 roku a peněžitý trest 182.000 korun. V případu týkajícím se úniků informací z policejních spisů a ovlivňování kauz obžalovaní vinu popírali a žádali zproštění.

Žalobce pro Kadlece původně žádal pět let vězení, přísnější trest zdůvodňoval generální prevencí i postojem obžalovaného v celé trestní kauze. Vrchní soud mu rovněž potvrdil pětiletý zákaz činnosti v bezpečnostních složkách, souběžně s uložením trestu vězení ve věznici s ostrahou mu snížil peněžitý trest ze 438.000 na 219.000 korun. U Kyselého žalobce žádal pouze zpřísnění trestu, u bývalého hejtmana Rozbořila odvolání státní zástupce nepodával.

Případ Vidkun pojmenovaný podle norského kolaboranta s nacisty Vidkuna Quislinga odkrývá korupční vztahy mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli. Podle obžaloby Kadlec Kyselému dlouhodobě poskytoval informace z devíti trestních řízení, šlo o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc nebo kauzu Tesco SW. Kyselý podle žalobce tyto informace využíval k posílení svého vlivu. Oba vinu po celou dobu popírali, stejně jako bývalý hejtman Rozbořil, který je v celé kauze souzen za jednu věc, kdy podle rozsudku Kadlecovi nabízel za informace ke kauze stavby jezdeckého areálu v Lazcích úplatek.