Soud podmínkou za znásilňování nezletilé porušil zákon2Foto© echo24.cz

Soud podmínkou za znásilňování nezletilé porušil zákon

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Brno/Praha - Krajský soud v Brně podmíněným trestem za znásilňování nezletilé podle Nejvyššího soudu (NS) porušil zákon. Podmínka je podle rozhodnutí NS trestem nepřiměřeně mírným. ČTK o výsledku dnešního neveřejného zasedání informovala mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková. Soud reagoval na stížnost ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Napadené rozhodnutí nemůže NS zrušit, jeho výrok by ale mohl ovlivnit budoucí rozhodování justice v obdobných případech. Rozsudek v případu otčíma, který nezletilou dívku několikrát týdně nutil k sexu, vzbudil kritiku a protesty. Krajský soud rozsudek NS bere na vědomí, argumentaci bude brát v úvahu při dalším rozhodování, řekla ČTK mluvčí soudu Klára Belkovová.

Nejvyšší soud podle Tomíčkové shledal, že v důsledku jednostranného a zcela nedostatečného postupu odvolacího soudu se mimo jiné nesprávně aplikovala kritéria pro určení druhu a výměry trestu. "Podle Nejvyššího soudu je uložený podmíněný trest odnětí svobody trestem nepřiměřeně mírným a nedostatečně reflektujícím postavení zvlášť zranitelné oběti a dopady spáchaného trestného činu na její život," uvedla Tomíčková.