SlunečnoPraha21°
Obrana demokracie je důležitější než funkce, řekl Biden k odstoupení3Foto© lidovky.cz

Obrana demokracie je důležitější než funkce, řekl Biden k odstoupení

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Washington - Obrana demokracie je důležitější než jakákoliv funkce, řekl americký prezident Joe Biden v projevu, v němž vysvětlil své rozhodnutí neucházet se o znovuzvolení a podpořit viceprezidentku Kamalu Harrisovou jako kandidátku své Demokratické strany v listopadových prezidentských volbách. Chce také sjednotit zemi tím, že uvolní místo nové generaci. Biden se po odstoupení z kampaně chce plně věnovat prezidentskému úřadu. Za priority označil ekonomiku, obranu svobod i zastavení Putina na Ukrajině.

Jednaosmdesátiletý Biden vzdal boj o Bílý dům v neděli po rostoucím tlaku strany a veřejnosti v souvislosti se svým vysokým věkem a jeho množícím se příznakům. V projevu vysílaném z Oválné pracovny měla veřejnost poprvé možnost slyšet přímo od Bidena, jaké důvody jej vedly k ukončení kandidatury.

"Obrana demokracie je důležitější než jakákoliv funkce," řekl Biden. "Nic, nic nemůže stát v cestě záchraně naší demokracie. A to včetně osobních ambicí," dodal s tím, že si váží prezidentského úřadu, ale "svou zemi miluji víc".