Skoro jasnoPraha20°
Nerudová publikovala devět textů v predátorských časopisech. Nejsem za to ráda, řekla6Foto© echo24.cz

Nerudová publikovala devět textů v predátorských časopisech. Nejsem za to ráda, řekla

, 7 novinky, 5 zhlédnutí

Jednička koaliční kandidátky Starostů a nezávislých (STAN) do Evropského parlamentu (EP) Danuše Nerudová v letech 2009 až 2015 publikovala v predátorských časopisech. Uvedl to v pondělí server Seznam Zprávy, podle kterého šlo o devět textů. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Nerudová serveru řekla, že není ráda, že se její články objevily v časopisech s pochybnou hodnotou. Přestala v nich publikovat, když akademická sféra problém těchto časopisů definovala. Na síti X spojila informace o údajně nízké kvalitě své vědecké práce s posledním měsícem volební kampaně.

Zveřejňování textů v časopisech označovaných za predátorské bylo jedním z důvodů, proč se minulý týden vzdal nominace na ministra pro vědu bývalý rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja (TOP 09). Predátorské časopisy zveřejňují články bez ohledu na jejich kvalitu, akademické prostředí zaplavují texty, které nesplňují základní náležitosti odborných materiálů. Nerudová podle Seznam Zpráv v zahraničních časopisech zařazených mezi predátorské publikovala devětkrát v letech 2009 až 2015, kdy byla na brněnské vysoké škole proděkankou a následně prorektorkou.

Tulejovi někteří akademici vyčítali vedle publikování v predátorských časopisech také nevalnou kvalitu odborných prací v oboru ekonomie. Ekonom Daniel Münich z Univerzity Karlovy v rozhovoru pro portál iDNES.cz uvedl, že při posuzování publikací v těchto časopisech je třeba rozlišovat mezi jejich systematickým zneužíváním a jednotlivým omylem. Ekonom Jaroslav Borovička z New York University serveru Seznam Zprávy řekl, že mezi vědeckou prací Nerudové a Tuleji je viditelný rozdíl. Tulejovu práci vidí jako „velký negativní exces“, u Nerudové hovoří spíše o průměru.