SlunečnoPraha18°
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou3Foto© lidovky.cz

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Vládní strana Gruzínský sen má ale v parlamentu dost poslanců, aby veto hlavy státu přehlasovala.

„Vetovala jsem ‚ruský zákon‘,“ řekla Zurabišviliová na tiskové konferenci. „Vetovala jsem zákon, který je ve své podstatě a duchu ruský a který je v rozporu s naší ústavou a všemi evropskými standardy, a proto je překážkou na naší evropské cestě,“ řekla prezidentka podle serveru Civil.ge. „Tento zákon nelze vylepšit a přikrášlit, a tak je to velmi prosté veto: tento zákon musí být stažen,“ zdůraznila hlava státu.

Veto přišlo dříve, než se čekalo, protože hlava státu na tento krok měla dva týdny. K přehlasování veta je zapotřebí 76 hlasů, přičemž Gruzínský sen má 84 poslanců. Klíčová otázka tak zní, zda vládní strana přehlasuje veto ještě před parlamentními prázdninami, které začnou 28. června, anebo zákon odloží až na září, poznamenal portál.

Vládní strana Gruzínský sen tento týden prosadila návrh zákona, podle kterého se zpravodajská média a nevládní organizace musí registrovat jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“, pokud získávají více než 20 procent svého rozpočtu ze zahraničí. Předloha vyvolala tento měsíc v Tbilisi masové protesty.