Moldavané hlasují v referendu o EU a vybírají také příští hlavu státu8Foto© echo24.cz

Moldavané hlasují v referendu o EU a vybírají také příští hlavu státu

, 13 novinky, 1 zhlédnutí

Kišiněv - V Moldavsku se dnes koná první kolo prezidentských voleb a zároveň referendum, v němž občané rozhodují o tom, zda v ústavě má být bod označující vstup do Evropské unie za cíl země. Předvolební průzkumy naznačovaly, že současná prozápadní prezidentka Maia Sanduová má pohodlný náskok před svými deseti soupeři, napsala agentura Reuters.

Sondáže veřejného mínění také ukazují, že většina Moldavanů podporuje vstup do evropské sedmadvacítky. Moldavsko se stalo kandidátem na členství v EU v roce 2022 společně s Ukrajinou. Volební místnosti se dnes uzavřou ve 20:00 SELČ a očekává se, že ústřední volební komise zveřejní předběžné výsledky asi o hodinu později.

V referendu je voličům předložena otázka, zda se součástí moldavské ústavy má stát článek definující vstup do EU jako strategický cíl země. "O našem osudu se rozhodne v neděli (dnes). Na hlasu každého záleží, ať už jsme kdekoliv," uvedla v pátek Sanduová, která je pro vstup země do unie. Jiných pět prezidentských kandidátů vyzvalo své příznivce, aby hlasovali proti nebo aby plebiscit bojkotovali, napsal Reuters.