PolojasnoPraha13°
Vláda uvolnila další miliardy na pomoc po zářijových povodních2Foto© lidovky.cz

Vláda uvolnila další miliardy na pomoc po zářijových povodních

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Vláda schválila další formy pomoci lidem i samosprávám s odstraňováním následků zářijových povodní. Rozhodla o uvolnění tří miliard korun z vládní rozpočtové rezervy do rozpočtu Ministerstva životního prostředí, které dostane Státní fond životního prostředí ČR na financování dvou nových dotačních programů – jednu miliardu na program Pomoc domácnostem po povodni 2024, která bude prostřednictvím obecních samospráv vyplácena postiženým obyvatelům, a dvě miliardy na program Obnova infrastruktury pro životní prostředí po povodni 2024, jenž směřuje na obnovu poškozené vodohospodářské infrastruktury.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane 2,5 miliardy korun na výdaje spojené s vyplácením dávky pomoci v hmotné nouzi. Důvodem je vysoký počet žádostí o pomoc v hmotné nouzi po zářijových povodních, na které už Úřad práce ČR vyplatil více než 400 milionů korun. Každá postižená domácnost může požádat až o 72 000 korun na úhradu základních životních potřeb, dezinfekce či ochranných pomůcek pro odstraňování povodňových škod. Do konce září už bylo vyčerpáno 89 procent z původně alokovaných 10,47 miliardy.

Vláda také schválila návrh zákona, jenž má pomoci osobám, které kvůli povodním museli zůstat doma s dětmi nebo s osobami, které vyžadují péči.