PolojasnoPraha13°
Vláda posoudí růst platů politiků o 6,9 procenta, ministři chtějí automat6Foto1Video© irozhlas.cz

Vláda posoudí růst platů politiků o 6,9 procenta, ministři chtějí automat

, 16 novinky, 4 zhlédnutí

Praha - Ministři považují za problematické zmrazování platů ústavních činitelů, do automatu by se nemělo zasahovat, shodli se při příchodu na dnešní zasedání kabinetu ve Strakově akademii. Dnes budou jednat o návrhu na navýšení pro příští rok o 6,9 procenta, jak navrhuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Za nereálné označili skokové navýšení o téměř 14 procent, jak zněl původní návrh. Debatu podobně jako ostatní členové vlády označil za nedůstojnou, a to jak pro politiky, tak pro občany, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) .

"Mrzí mne, že je to předmětem nějakých debat, měl by to nastavovat automat," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Logické mu připadá navázat odměňování politiků na růst v soukromém sektoru, čemuž 6,9 procenta odpovídá. Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) uvedl, že ministři dnes budou hledat kompromis. "Jestli se shodneme na návrhu (ministra práce a sociálních věcí) Jurečky, pro mne v pořádku," řekl. I podle něj by si politici neměli stanovovat platy sami, nastavovány by měly být automaticky.

Problém přichází podle ministra školství vždy při skokovém nárůstu po rozmražení platů po letech po zásahu do automatického nastavení. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) připomenul návrh opozičního ANO na další zmrazení platů. Pokaždé podle něj jde o krok, který s sebou nese dramatický skok při rozmražování s veškerým pnutím v celé společnosti. Dnes vláda zváží, zda navrhovaných 6,9 procenta odpovídá vývoji platů v cele České republice. "Zda je to hodnota odpovídající růstu ve veřejné sféře i v soukromé," konstatoval.