ZataženoPraha11°
Zlu se nesmí ustupovat, komentuje Fiala výročí výbuchu ve Vrběticích© ct24.ceskatelevize.cz

Zlu se nesmí ustupovat, komentuje Fiala výročí výbuchu ve Vrběticích

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

„Dnes před desátou hodinou ranní jsme přijali oznámení o výbuchu a následném požáru skladu munice ve Vrběticích. Operační důstojník neprodleně vyslal na místo policejní hlídky a přijal bezpečnostní opatření. Společně s policisty se na nich podílely všechny složky Integrovaného záchranného systému a vojenská policie. Na pomoc dorazili i policisté z Brna, policejní pyrotechnici a vrtulníky. Celkem zasahovaly desítky policistů,“ informovala 16. října 2014 Policie ČR.

Okolím se pak neslo ještě několik výbuchů a policisté evakuovali několik stovek osob. „V době výbuchu bylo v budově pět zaměstnanců, tři z nich budovu opustili ještě před explozí. Dva muži ve věku padesát šest a padesát devět let jsou stále pohřešovaní,“ uvedla dále policie. Oba pohřešovaní byli zaměstnanci ostravské firmy Imex Group, která měla sklad pronajatý. Jejich ostatky byly nalezeny 21. listopadu 2014.

V době výbuchu bylo v areálu 27 skladů, ve kterých soukromníci skladovali přes tisíc tun výbušnin a 6 tisíc tun dalšího vojenského materiálu. Exploze rozmetaly desítky tun výbušnin do okolí. Okolo areálu tak vzniklo ochranné pásmo, hlídkovali tam policisté, a vojáci a uvnitř pracovali pyrotechnici. Jejich práci 3. prosince přerušil další výbuch, který zničil sklad, v němž bylo 98 tun materiálu a který měl také pronajatý Imex.