Válečné hrdiny nesmíme rozlišovat podle národnosti, apelovala Černochová2Foto© lidovky.cz

Válečné hrdiny nesmíme rozlišovat podle národnosti, apelovala Černochová

, 4 novinky, 4 zhlédnutí

Vojáky, kteří za druhé světové války bojovali za osvobození Evropy, by současná společnost neměla rozlišovat podle jejich národnosti nebo ideového zaměření. Spojovala je totiž myšlenka svobody a statečnost. U příležitosti 80. výročí takzvané Karpatsko-dukelské operace to dnes v Národním památníku na Vítkově v Praze řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Karpatsko-dukelskou operaci komunistický režim v Československu podle Černochové využíval k upevňování své moci. "Máme to štěstí, že žijeme v době, kdy nemusíme slavnou historii našeho národa překrývat pokřiveným ideologickým nánosem. Ve svobodě si připomínáme hrdiny ze západní fronty, kteří měli být zapomenuti, a na druhé straně oslavujeme i ty z východu, ačkoliv nám byli v minulosti všichni líčeni jako pravověrní komunisté," uvedla ministryně. Po únoru 1948 přitom režim mnohé z nich pronásledoval nebo dokonce zavraždil, doplnila.

Karpatsko-dukelská podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky připomíná, že svobodu nelze získat bez obětí. "Ukázala, že nezměrné úsilí, obětavost, rozhodnost, odhodlání a statečnost jsou tím, co vede k vítězství. A to jsou hodnoty, na kterých stojí česká armáda i dnes," dodal.