SlunečnoPraha13°
Ústřední povodňová komise upozorňuje na extrémní ohrožení povodní na Českomoravské vrchovině2Foto© denikn.cz

Ústřední povodňová komise upozorňuje na extrémní ohrožení povodní na Českomoravské vrchovině

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Ústřední povodňová komise upozorňuje na extrémní ohrožení povodní na Českomoravské vrchovině, kde nelze vyloučit, že kumulační průtoky mohou přesáhnout úroveň stoleté vody na Sázavě, Svratce, Svitavě, Chrudimce a Novohradce. Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Dnes v noci a v sobotu hrozí v důsledku silných srážek povodně hlavně na drobných tocích, dodal ministr Hladík.

V žádném případě nenastala nyní situace k preventivní evakuaci osob, podotkl Hladík. Výstrahu Ústřední povodňová komise komunikuje s hejtmany. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček ale uvedl, že v obci Biskoupky v Jihomoravském kraji už hasiči evakuovali chatovou oblast, celkem 125 lidí.

Zatím podle Hladíka déšť absorbují půda a lesy. "Situace se změní zřejmě v průběhu dneška nebo dnešní noci," řekl ministr. Pořád se podle něj také odpouští voda z vodních děl, a tím se zvětšuje jejich retenční kapacita. Modely podle něj aktuálně počítají s průtoky i nad hranicí stoleté vody na Českomoravské vrchovině v neděli večer.