SlunečnoPraha26°
Spotřeba alkoholu od roku 2008 mírně klesla2Foto© zpravy.aktualne.cz

Spotřeba alkoholu od roku 2008 mírně klesla

, 6 novinky, 5 zhlédnutí

Česká republika podle různých mezinárodních srovnání zůstává na předních příčkách ve spotřebě alkoholu. Mezi roky 2008 a 2017 spotřeba čistého lihu klesla o téměř šest procent. Uvádí to studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).

Podle jejich autorů je s případnými regulacemi a omezeními prodeje či reklamy potřeba nakládat opatrně. Naopak ministerstvo zdravotnictví považuje vysokou spotřebu alkoholu v ČR za problém a některá opatření zvažuje.

Podle Českého statistického úřadu poklesl objem konzumovaného alkoholu, tedy spotřeba čistého lihu, mezi roky 2008 a 2017 o 5,77 procenta. »Studií, které možné regulace zkoumají, je hodně. V zahraničí regulace nefunguje stoprocentně. Jsou země, kde přinesla víc špatného než užitku. Je potřeba se proto bavit o přesných parametrech a jejich zacílení na konkrétní skupiny,« uvedl ředitel výzkumu CETA Aleš Rod. Studie podle autorů nevznikla za finančního přispění žádného výrobce alkoholu, kromě veřejného ji ale konzultovali i se soukromým sektorem.