SlunečnoPraha16°
Ruský útok vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl provozovatel5Foto© idnes.cz

Ruský útok vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl provozovatel

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Ruský vzdušný útok v noci na dnešek vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl jejich provozovatel, firma DTEK. Dnešní noc podnik označil za mimořádně těžkou pro energetický sektor. Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko předtím uvedl, že napadena byla zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivano-Frankivské a Vinnycké oblasti.

"Další mimořádně těžká noc pro ukrajinský energetický sektor. Nepřítel ostřeloval tři naše tepelné elektrárny. Zařízení byla vážně poškozena. Energetici v současné době pracují na odstranění následků útoku," uvedla společnost DTEK na síti Telegram.

Za posledního půldruhého měsíce jde podle ní už o pátý rozsáhlý útok na její energetická zařízení. Firma neupřesnila, jaké elektrárny se staly terčem ruských útoků v noci na dnešek, podle ruskojazyčného serveru BBC je ale na základě zpráv z upozornění a sociálních sítí pravděpodobné, že jednou z nich je zařízení v Dobrotviru. Jde o největší elektrárnu v západoukrajinské Lvovské oblasti.