SlunečnoPraha16°
Po povodních nefungují tři čistírny odpadních vod, oznámil Hladík3Foto© echo24.cz

Po povodních nefungují tři čistírny odpadních vod, oznámil Hladík

, 4 novinky, 0 zhlédnutí

Nefunkční jsou po povodních v ČR stále tři čistírny odpadních vod, nejhorší situace je v Ostravě a Mikulovicích na Jesenicku. Ústřední čistírna v Ostravě bude plně fungovat za čtyři nebo pět měsíců, částečně do konce roku. Teď splašky z domácností a většiny firem tečou do řeky Odry. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Na dotaz ČTK doplnil, že o situaci komunikuje i s Polskem, protože postižené řeky odtékají z českého území. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) bude kvůli tomu průtok na řece Odře v Bohumíně udržovaný na dvojnásobku stanoveného minima.

Zdravotní rizika znečištění řek splašky jsou podle hlavní hygieničky Barbory Mackové nízká. "Pokud se v té řece někdo nebude koupat nebo tu vodu používat k zalévání či podobným činnostem," odpověděla na dotaz ČTK. Zdroje pitné vody jsou podle ní v dostatečné vzdálenosti. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) připomněl, že lidé si mohou nechat vodu ve svých studních otestovat od hygieniků, testovali jich už zhruba 1500.