SlunečnoPraha14°
Po dávkové revizi budou muset všichni žadatelé doložit příjem a majetek2Foto© e15.cz

Po dávkové revizi budou muset všichni žadatelé doložit příjem a majetek

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Všichni žadatelé a příjemci peněz od státu na bydlení, živobytí a děti budou muset po dávkové revizi od pololetí příštího roku dokládat svůj příjem i majetek. Úřad práce bude pro nárok domácnosti na podporu zohledňovat jejich nemovitosti, automobily i úspory. Chystaný majetkový test představil dnes na tiskové konferenci ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle něj má opatření zajistit vyšší adresnost pomoci a její vyplácení potřebným. Dosud se majetková situace hodnotila jen u lidí, kteří žádali o pomoc v hmotné nouzi. Dávková reforma má nahradit čtyři dosavadní příspěvky jedním. Návrh zákona projednává Sněmovna.

Podpora by se měla lišit pro domácnosti s příjmem do 1,43násobku životního minima a nad něj. Žadatelé by mohli mít nejvýš dvě nemovitosti. V jedné by museli bydlet. Druhou by museli do tří let prodat. Pokud by si ji ponechali, neměli by po tříleté lhůtě nárok na pomoc od státu. Úřad práce se zaměří i na auta. Vozidlo by mohl mít každý dospělý v rodině. Úspory mají být do 200.000 až 400.000 korun podle počtu členů domácnosti. Nespadá do nich ale spoření se státním příspěvkem, tedy stavební či penzijní, podotkl ministr.