DéšťPraha16°
Po 15 letech se v Česku objevila katarální horečka ovcí, pro člověka nebezpečná není3Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Po 15 letech se v Česku objevila katarální horečka ovcí, pro člověka nebezpečná není

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot. První potvrzený případ pochází z farmy v Jindřichovicích na Sokolovsku u berana, který uhynul. Hrozí, že se nákaza rozšíří do dalších chovů. Nemoc není přenosná na člověka a lidem nehrozí žádné nebezpečí. Výbor ministerstva zemědělství zdůraznil, že není nutné zvířata kvůli onemocnění plošně utrácet.

Budou ale zavedena mimořádná opatření, která znemožní vyvážení živých zvířat a inseminačního materiálu. Omezení se podle ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) nedotknou ani masa ani mléka a bude možné zvířata porážet a zpracovávat bez větších změn. Podmínkou je vyšetření veterináře přímo před porážkou.

Onemocnění se letos objevilo i v Německu, Dánsku či Lucembursku. Nemoc se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček nebo uší. Katarální horečku způsobuje virus, jehož přenašečem je hmyz. Zvířata je možné proti onemocnění očkovat, plošnou vakcinaci ale Česko neplánuje. Ministerstvo zemědělství je podle Výborného připravené kompenzovat chovatelům škody.