SlunečnoPraha20°
Nový slovenský prezident Pellegrini složil slib a ujal se funkce4Foto© zpravy.aktualne.cz

Nový slovenský prezident Pellegrini složil slib a ujal se funkce

, 11 novinky, 4 zhlédnutí

Ceremoniálu se v prostorách Slovenské filharmonie v centru Bratislavy kromě poslanců, členů vlády, bývalých slovenských prezidentů zúčastnili diplomaté a další pozvaní hosté. Mezi nimi byl i bývalý český prezident Miloš Zeman a český expremiér a bratislavský rodák Andrej Babiš; oba ve slovenské prezidentské kampani podpořili Pellegriniho. Opoziční hnutí Slovensko expremiéra Igora Matoviča předem oznámilo, že jeho zástupci na inauguraci nepřijdou, a to kvůli pozvání zástupce ambasády Ruska, které hnutí opětovně kritizovalo za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu.

Osmačtyřicetiletý Pellegrini, který v dubnové přímé volbě prezidenta z pozice předsedy parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) porazil diplomata Ivana Korčoka, vystřídal v úřadu Zuzanu Čaputovou. Ta se o další pětiletý mandát neucházela.

Po složení slibu Pellegrini převzal nejvyšší státní vyznamenání, které mu jako prezidentovi náleží. Jeho inauguraci provázela přísná bezpečnostní opatření; v okolí budovy Slovenské filharmonie policie nasadila značný počet svých příslušníků a členů státní ochranky a instalovala mobilní zábrany. Pellegrini po příjezdu na místo inaugurace zamával svým sympatizantům.