PolojasnoPraha19°
Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti1Video© blesk.cz

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Okolnosti Floydova úmrtí, které spustilo masivní vlnu demonstrací za rasovou spravedlnost a policejní reformy, dosud osvětlovala především videa natočená kolemjdoucími a záznamy z bezpečnostních kamer. Tyto materiály naznačovaly, že strážníci na podezřelého zaklekli proto, že muž nespolupracoval, když se jej snažili usadit do policejního vozu. Chauvin pak několik minut tlačil kolenem na krk Floyda, který byl krátce na to prohlášen za mrtvého.

Nové přepisy poskytují výrazně podrobnější obrázek o incidentu z 25. května, píše zpravodajský web BBC. Zveřejněny byly ve středu poté, co je soudu v Minnesotě předložili právníci jednoho z obžalovaných expolicistů Thomase Lanea. Podle agentury AFP materiály ukazují, že Floydova poslední slova zněla: „Oni mě zabijou. Oni mě zabijou. Nemůžu dýchat“.

Policie na místo dorazila asi o čtvrt hodiny dříve poté, co ji přivolal zaměstnanec bistra Cup Foods, který měl za to, že Floyd zaplatil za cigarety falešnou 20dolarovou bankovkou. Podezřelý seděl ve svém autě zaparkovaném naproti podniku ještě s dalšími dvěma lidmi. Když k vozidlu přistoupil, vytáhl Lane svoji pistoli, několikrát podezřelému nařídil, aby ukázal své ruce a následně jej z auta vytáhl.