Skoro jasnoPraha22°
Maloobchodní tržby v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta2Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Maloobchodní tržby v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta, v únoru po revizi stouply o 2,5 procenta. Tržby se v březnu meziročně zvýšily čtvrtý měsíc po sobě. Meziměsíčně stouply o 1,3 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Zpomalení inflace a růst reálných mezd zvyšují podle analytiků chuť Čechů utrácet.

Za nepotravinářské zboží obchody proti loňskému březnu utržily o 7,7 procenta víc a za potraviny o čtyři procenta víc. Tržby za pohonné hmoty se zvýšily o 6,7 procenta. „Tržby rostly ve všech hlavních skupinách prodejen s nepotravinářským i potravinářským sortimentem,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

V prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky tržby proti loňsku stouply o 27,4 procenta, v obchodech s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím se zvýšily o 6,3 procenta. Prodejny s oděvy a obuví utržily o 5,2 procenta víc, s výrobky pro domácnost o 3,1 procenta víc a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 2,7 procenta víc.