SlunečnoPraha12°
Zemřel James Earl Jones, hlas Dartha Vadera ze Star Wars2Foto© magazin.aktualne.cz

Zemřel James Earl Jones, hlas Dartha Vadera ze Star Wars

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Ve věku 93 let v pondělí zemřel americký herec James Earl Jones, který mimo jiné ztvárnil detektiva Gabriela Birda v televizním seriálu Gabrielův oheň a propůjčil svůj hluboký, charakteristický hlas Mufasovi v oblíbeném animáku Lví král nebo znělce CNN. Tak docela ale ze světa kinematografie nikdy nezmizí: pomocí AI zůstane zachován a používán i nadále. Před svým skonem dal totiž Lucasfilmu svolení, aby ho vytvořil pomocí umělé inteligence. Takhle mohl „mluvit“ už například v seriálu Obi-Wan.

Černošský herec, který během své kariéry musel bojovat s rasovými předsudky, získal dvě ceny Emmy, Zlatý glóbus a Cenu Akademie. Za svůj život účinkoval v pěti desítkách filmů. K těm divácky nejznámějším patří Hon na ponorku či The Greatest o boxeru Muhammadu Alim (†74). Objevoval se také ve výpravné sáze Kořeny popisující osudy několika generací africké rodiny či v seriálu U nás ve Sprigfieldu, první „mýdlové opeře“, v níž se pravidelně začaly objevovat černošské postavy.

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje • trailer (1977) 20th Century Fox, TV Prima, idh

Na divadelní scéně sklízel velké úspěchy zejména za ztvárnění boxera těžké váhy Jacka Jeffersona v dramatu Velká naděje bílých. Za tento výkon dostal cenu Tony a filmová adaptace mu v roce 1971 dokonce vynesla nominaci na Oscara. Nominaci neproměnil, ale prestižní zlaté sošky se dočkal v roce 2012, kdy obdržel čestného Oscara. Divadlo miloval – ještě v 84 letech aktivně zkoušel divadelní hru na Broadwayi. Podle svého agenta naposledy vydechnul 9. září ve svém domě nedaleko New Yorku.