SlunečnoPraha18°
Zelenskyj na konferenci v Berlíně vyzval k podpoře v obnově Ukrajiny4Foto© echo24.cz

Zelenskyj na konferenci v Berlíně vyzval k podpoře v obnově Ukrajiny

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Berlín - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na úvod dvoudenní mezinárodní konference o obnově válkou zničené Ukrajiny vyzval představitele států a průmyslu, aby pomohli a podpořili rekonstrukci země. Zdůraznil, že výhody pocítí všichni. Německý kancléř Olaf Scholz přislíbil, že jeho země pomůže obnovit Ukrajinu svobodnější a silnější; zároveň se obrátil na ostatní státy, aby pomohly co nejvíce posílit protivzdušnou obranu země před ruskými útoky. Na pomoc Ukrajině apelovala rovněž předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

"Ukrajinu vystavíme silnější, svobodnější a prosperující," řekl Scholz. Současně zdůraznil, že Ukrajina stále čelí ruské invazi, takže nyní je prioritou posílení její obrany. "Nejlepší rekonstrukce je totiž ta, která se nakonec nemusí konat," uvedl. Kancléř proto vyzval ostatní země, aby pomohly zlepšit a zintenzivnit ukrajinskou protivzdušnou obranu.

Zelenskyj se v projevu věnoval rozsáhlým škodám, které ruská armáda Ukrajině způsobuje. "Neničí jenom naši elektrickou soustavu a elektrárny, ale také benzinky, sklady paliv a plynovou infrastrukturu," řekl prezident. Poznamenal, že Ukrajina potřebuje vedle zbrojní pomoci také pomoc Západu s rekonstrukcí, ze které bude těžit každý. "V dekádách míru, které přijdou," uvedl s tím, že Ukrajina je pro zahraniční investice velkým a zajímavým trhem.