Slabý déšťPraha16°
Zelenskyj má plán na ukončení války, chce ho představit v USA5Foto© lidovky.cz

Zelenskyj má plán na ukončení války, chce ho představit v USA

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

„Hlavním bodem tohoto plánu je donutit Rusko ukončit válku. A velmi chci, aby to bylo k Ukrajině férové,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci ke třem týdnům od začátku ukrajinského vpádu do ruské Kurské oblasti. Ten byl podle něj součástí plánu ukončení války, ale zároveň narušil jiné ekonomické a diplomatické fronty.

O dalších bodech plánu Zelenskyj bližší detaily nesdělil, ale dodal, že jej celý hodlá probrat s prezidentem Bidenem, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a pravděpodobně i s kandidátem Republikánů na prezidenta USA Donaldem Trumpem. Ideálně by pak k těmto schůzkám mělo dojít už v září, pokud se Zelenskému podaří vycestovat na Valné shromáždění OSN v New Yorku, informuje agentura Reuters.

Zelenskyj také naznačil, že jako hlavní fórum k jednání s Ruskem stále vnímá mezinárodní mírové summity pořádané Ukrajinou. Ten první se v červnu konal ve Švýcarsku bez ruské účasti, ale na ten příští už by dle plánů Kyjeva měla být ruská delegace pozvána. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ovšem 19. srpna řekl, že jednání mezi oběma zeměmi po vpádu Ukrajinců do Kurské oblasti nepřipadají v úvahu.