ZataženoPraha11°
Von der Leyenová, nebo Kallasová. Lídři se napoprvé nedohodli, kdo dál povede komisi5Foto© lidovky.cz

Von der Leyenová, nebo Kallasová. Lídři se napoprvé nedohodli, kdo dál povede komisi

, 8 novinky, 4 zhlédnutí

"Cílem dnešní Evropské rady bylo vyměnit si názory, pohledy, priority, snaha nějak reflektovat výsledky voleb a připravit se na řádné jednání příště," uvedl po skončení summitu český premiér. Právě to, že se unijní vůdci nyní sešli a diskutovali o svých prioritách či o tom, co považují za úkoly pro EU do budoucna, je podle něj důležité pro to, aby se příští týden na summitu mohli domluvit na jednotlivých jménech pro vrcholné funkce v Evropské unii.

"Já sám bych preferoval a myslím, že nejsem sám, že je nás většina, abychom se dokázali dohodnout už příště. Myslím, že by to bylo důležité i vzhledem k výzvám, kterým Evropa čelí. Ale neříkám, že to za každou cenu tak musí dopadnout," dodal Fiala.

V debatě podle premiéra nejsilněji zaznívalo, že se prezidenti a premiéři musí věnovat klíčovým tématům, která trápí evropské voliče. "K nim patří bezpečnost, což je téma, které dlouhodobě zdůrazňuje i Česká republika. Druhým tématem je pak prosperita, konkurenceschopnost a podpora inovací," řekl Fiala.

Je zapotřebí to nechat uležet, myslím, že nejsme daleko (od dohody),
Emmanuel Macron,
Křeslo von der Leyenové v ohrožení. Lídři EU se neshodli, podle Orbána…