Vláda schválila zákon o podpoře bydlení, má ochránit lidi ohrožené bytovou nouzí5Foto© irozhlas.cz

Vláda schválila zákon o podpoře bydlení, má ochránit lidi ohrožené bytovou nouzí

, 8 novinky, 4 zhlédnutí

Jedním z hlavních cílů zákona je podle MMR postupně snižovat počet lidí v bytové nouzi ze současných 154 tisíc. Ze dvou třetin jde o rodiny s dětmi. „Zákon o podpoře bydlení cílí na pomoc rodinám i jednotlivcům, kteří i v důsledku dopadů mnoha krizí, jimiž naše země v uplynulých letech prošla, stále častěji řeší problémy s udržením nebo i získáním bydlení,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vláda si od předpisu slibuje také úspory na nákladech spojených s bytovou krizí. Ty podle ní z veřejných rozpočtů ročně převyšují čtyři miliardy korun.

Zákon tak počítá například se vznikem kontaktních míst v obcích s rozšířenou působností, která budou poskytovat poradenství směřující k prevenci ztráty bydlení. Vzniknout má také dobrovolný systém garancí pro soukromé majitele bytů a finančních příspěvků pro obce, které pronajmou své byty lidem v bytové nouzi, dále asistence v bydlení, která podpořeným domácnostem pomůže udržet si bydlení a zároveň minimalizuje rizika pro majitele a sousedy.