Více než třetina z 500 000 kusů munice z české iniciativy je na Ukrajině, řekl velvyslanec3Foto© lidovky.cz

Více než třetina z 500 000 kusů munice z české iniciativy je na Ukrajině, řekl velvyslanec

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Praha - Více než třetina z očekávaných 500.000 kusů munice, které mají být dodány v rámci české iniciativy do konce roku, už je na Ukrajině. V rozhovoru to ČTK řekl nový ukrajinský velvyslanec v Praze Vasyl Zvaryč. Nemá informace o tom, že by s municí byly potíže, o jakých nedávno informoval německý list Handelsblatt. Zároveň podle ambasadora Ukrajina jedná s českým ministerstvem obrany o rozšíření iniciativy.

Do české iniciativy, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici i v zemích mimo EU, do konce srpna přispělo 15 zemí. ČR přispěla téměř 866 miliony korun. S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU přišel český premiér Petr Fiala (ODS) na unijním summitu v únoru, tedy v době, kdy se Ruskem napadená země potýkala s akutním nedostatkem munice. Česko funguje jako zprostředkovatel a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení.

Ukrajina si podle listu Handelsblatt v dopise stěžovala Česku, že část dodaných dělostřeleckých granátů vybuchuje předčasně, čímž ohrožuje ukrajinské vojáky i techniku. "Německo je jedním z předních přispěvatelů do české iniciativy. Proč to Německo dělá? Protože si je dostatečně jisté, že tato iniciativa je excelentní, transparentní a skutečně efektivní," uvedl Zvaryč. Ukrajinští vojáci podle něj munici ráže 155 milimetrů potřebují. "Má to pozitivní vliv na posílení našich obranných schopností," dodal.