Veteránu Bočkovi k jubileu přál i král Karel III. Salutuji vaší kuráži, píše© echo24.cz

Veteránu Bočkovi k jubileu přál i král Karel III. Salutuji vaší kuráži, píše

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Britský král v dopise, jehož fotografii Field zveřejnil, poslal Bočkovi nejvřelejší gratulace, slovo nejvřelejší podtrhl. Sám vedle podpisu pod dopisem napsal i oslovení. V jinak vytištěném dopisu na hlavičkovém papíru Buckinghamského paláce datovaném 22. února Karel III. uvedl, že nezdolná statečnost, odhodlání a oddanost povinnosti Bočka a jeho spolubojovníků nebudou ve Velké Británii nikdy zapomenuty.

Boček odešel bojovat z nacisty obsazeného Československa v 16 letech. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu na spitfirech účastnil vzdušných bojů. Na svém kontě má 26 operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut.

Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva III. třídy, prezident Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil stejný řád nejvyšší třídy.