ZataženoPraha11°
Ve Francii je na dnešek ohlášeno 230 protestů proti důchodové reformě6Foto© echo24.cz

Ve Francii je na dnešek ohlášeno 230 protestů proti důchodové reformě

, 10 novinky, 4 zhlédnutí

Paříž - Francie dnes zažívá sedmé kolo stávek proti důchodové reformě, kterou prosazuje prezident Emmanuel Macron. Na dnešek je ohlášeno na 230 protestních pochodů a akcí, policie očekává 800.000 až milion účastníků, uvedla agentura AFP. Kolem 14:00 se dal v Paříži do pohybu dav, který bude pravděpodobně opět tím nejpočetnějším v zemi. Kvůli stávce dnes vyjela jen polovina rychlovlaků TGV a asi 40 procent regionálních železničních spojů, píše BFM TV. Narušen je také provoz pařížského metra v okolí demonstrace.

Už dopoledne se protestovalo na jihu Francie, v Toulouse se sešlo asi 11.500 lidí, výrazně méně než před týdnem. V Nice demonstrovalo přes 2000 lidí, o něco méně Francouzů se na protest proti reformě sešlo také ve Štrasburku a v Nancy, uvádí Le Figaro. Celkově je účast slabší než v úterý, kdy se od začátku roku demonstrovalo pošesté.

Odbory společně Macrona požádaly o schůzku a vyjednávání o reformě, kterou se v těchto dnech opět zabývá parlament. Macron ve čtvrtek poslal odborářům dopis, v němž píše, že jim naslouchá, schůzku ale odmítl. Šéf odborů CGT Philippe Martinez dnes během demonstrací řekl stanici BFM TV, že Macron je svou odpovědí "poslal do háje" a "dělá si legraci".