MrholeníPraha23°
V evropských volbách v Česku se může utkat třicet uskupení, o devět méně než minule2Foto© tyden.cz

V evropských volbách v Česku se může utkat třicet uskupení, o devět méně než minule

, 4 novinky, 4 zhlédnutí

Všech 30 řádně přihlášených uskupení bylo letos v ČR připuštěno k červnovým volbách do Evropského parlamentu. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo. V letošních eurovolbách se tak utká o devět seskupení méně než před dvěma lety. Vyřazena byla jedna kandidátní listina, která byla podána po zákonném termínu, uvedlo dnes ministerstvo na svém webu bez bližšího upřesnění. V evidenci úřadu, který dohlíží na dodržování pravidel financování kampaně, figuruje vedle ministerstvem registrovaných uskupení ještě Moravské zemské hnutí. Eurovolby budou v Česku 7. a 8. června.

Při minulých eurovolbách před pěti lety si Češi mohli vybírat z rekordního počtu 39 uskupení. Na snížení nabídky v letošních evropských volbách mělo vliv i to, že se počet kandidujících koalic zvýšil na zhruba dvojnásobek. Nyní je jich 11, v předchozích eurovolbách jich bylo šest. Samostatné kandidátky letos řádně předložilo 19 stran a hnutí. Státní volební komise příští týden v úterý vylosuje uskupením volební čísla, jimž budou označeny jejich hlasovací lístky.

Do eurovoleb se přihlásily všechny sněmovní strany a hnutí, přičemž z nich jen opoziční ANO a vládní Piráti kandidují samostatně. Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidují stejně jako při posledních sněmovních volbách jako koalice Spolu, koalici Starostové a osobnosti pro Evropu vytvořila hnutí STAN a SLK. Opoziční hnutí SPD sestavilo koaliční kandidátku společně s neparlamentní Trikolorou.