Skoro jasnoPraha11°
V Bidenově domě našli pracovníci ministerstva spravedlnosti další utajované dokumenty5Foto© irozhlas.cz

V Bidenově domě našli pracovníci ministerstva spravedlnosti další utajované dokumenty

, 8 novinky, 4 zhlédnutí

Bauer také řekl, že pracovníci ministerstva spravedlnosti si odnesli i některé poznámky, které si Biden ručně zapsal coby viceprezident. Během téměř třináctihodinové prohlídky nebyl Biden ani jeho manželka Jill doma. Prezidentský pár víkend tráví v přímořském letovisku Rehoboth Beach.

Teprve minulý víkend vyšlo najevo, že v domě Bidenových v Delawaru se našlo pět stránek utajovaných dokumentů. Další materiály byly již v prosinci objeveny v Bidenově garáži a v listopadu v jeho bývalé kanceláři. Bílý dům to přiznal teprve poté, co o věci informovala média, připomíná agentura DPA. Předtím vždy tvrdil, že Bidenovi právníci dokumenty předali Národnímu archivu USA, který je uchovává.

Nálezem dokumentů se bude zabývat zvláštní vyšetřovatel Robert Hur, kterého nedávno jmenoval americký ministr spravedlnosti Merrick Garland. Agentura AP podotýká, že pro Bidena jde o velkou nepříjemnost a věc, která komplikuje resortu spravedlnosti vyšetřování případu, kdy si bývalý prezident Donald Trump po odchodu z úřadu ponechal utajované materiály a oficiální dokumenty.