ZataženoPraha18°
Ukrajině hrozí, že neudrží frontové linie, píše Politico© zahranicni.hn.cz

Ukrajině hrozí, že neudrží frontové linie, píše Politico

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Kyjev - Na Ukrajině hrozí zhroucení frontové linie prakticky kdekoli, kde se ruští generálové rozhodnou zaútočit, a vyhlídky jsou z ukrajinského pohledu neradostné, napsal list Politico, který se odvolává na nejmenované vysoce postavené ukrajinské armádní představitele. Zásadnímu ukrajinskému nezdaru na bojišti by by podle nich nemuselo předejít ani schválení dalšího balíku americké pomoci ve výši 60 miliard amerických dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun), na který Ukrajina napjatě čeká už několik měsíců.

Rusům se pravděpodobně podaří "proniknout přes frontovou linii a na některých místech způsobit její zhroucení", citoval list své zdroje. Předpovědět, na jakém místě fronty, jdoucí od Sum a Charkova na severu až k Oděse na jihu, se Rusové pokusí o průlom, se ale podle něj zatím nedá.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno varoval, že Ukrajinci budou muset pomalu ustupovat a že do ruských ruskou by mohla padnout i velká ukrajinská města, pokud americký Kongres v brzké době neschválí očekávaný balíček pomoci.