Ukrajina dala Raiffeisen Bank International na seznam sponzorů války5Foto© zpravy.aktualne.cz

Ukrajina dala Raiffeisen Bank International na seznam sponzorů války

, 11 novinky, 1 zhlédnutí

Banka v prohlášení mimo jiné uvedla, že svou budoucnost v Rusku zatím vyhodnocuje.

Jedna z největších rakouských bankovních skupin působí ve 14 zemích střední a východní Evropy, včetně Česka. V regionu má 17,2 milionu zákazníkům. V Rusku působí od roku 1996 a patří mezi "systémově zásadní ruské banky".

Banka loni 17. března ohlásila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu zvažuje odchod z Ruska. Nyní v prohlášení poskytnutém agentuře APA v reakci na ukrajinské rozhodnutí uvedla, že RBI stále prověřuje všechny strategické možnosti ohledně budoucnosti své ruské pobočky, ale vzhledem ke složitosti situace tento proces stále probíhá. Banka připomněla humanitární pomoc poskytovanou Ukrajině a ujistila, že na anektovaných územích nepodniká, drží se rakouských a unijních norem a respektuje územní celistvost Ukrajiny.

"Důvodem zařazení mezi mezinárodní sponzory války je i to, že po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu banka pokračovala v podnikání v Rusku," vysvětlila agentura NAZK. Raiffeisen podle ní na 200 procent využila západní sankce proti Rusku, které způsobily stažení jejích konkurentů z ruského trhu.