ZataženoPraha14°
Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození4Foto© echo24.cz

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Praha - Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud dnes pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které pro bývalou češtinářku původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi. Češtinářka, která se tématu ruské invaze věnovala s žáky osmé třídy v hodině slohu, na svých výrocích trvá.

"Na obžalovanou nelze pohlížet jako na Mistra Jana Husa, který byl nakonec pro své názory upálen. Ale co se týče trestněprávní roviny, máme za to, že její jednání nedosáhlo takové úrovně, aby ho šlo potrestat prostředky trestního práva," uvedla předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Hana Chaloupková.

Doplnila, že v rovině etické a v rovině pedagogické lze obžalované vytýkat "spoustu věcí". Po provedeném dokazování ale nelze učinit závěr v tom smyslu, že by učitelka popírala nějaké konkrétní válečné zločiny či zločiny proti míru. Nenaplnila tak skutkovou podstatu daného trestného činu, vysvětlila soudkyně.