DéšťPraha16°
Tržby maloobchodu v červenci zrychlily meziroční růst3Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Tržby maloobchodu v červenci zrychlily meziroční růst

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Maloobchodní tržby v červenci zrychlily růst. Stouply meziročně o 4,5 procenta po revidovaném růstu o 3,7 procenta v červnu. Zvýšily se tak poosmé po sobě, vzhůru šel prodej nepotravinářského zboží, potravin i pohonných hmot. Proti červnu tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel vzrostly o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Oživování spotřeby domácností je ale stále spíše pozvolné.

„Největší podíl na meziročním růstu maloobchodních tržeb měl prodej prostřednictvím internetu a prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová. Tržby za nepotravinářské zboží se zvýšily v červenci meziročně o 5,9 procenta, za potraviny o čtyři procenta a za pohonné hmoty o 0,6 procenta.

Internetovým a zásilkovým obchodům v červenci stouply tržby meziročně o 17,2 procenta. Nespecializované prodejny s převahou nepotravinářského zboží utržily o 14,3 procenta víc. Nespecializovaným obchodům s převahou potravin se tržby zvýšily o 4,8 procenta, potravinářským prodejnám naopak klesly o 3,1 procenta.