Slabý déšťPraha15°
Trumpova kampaň byla terčem íránského hackerského útoku3Foto© novinky.cz

Trumpova kampaň byla terčem íránského hackerského útoku

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Washington - Kampaň amerického exprezidenta Donalda Trumpa byla terčem hackerského útoku, za který je zodpovědný Írán, sdělily podle agentury AP americké zpravodajské služby včetně Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Íránští hackeři se podle prohlášení pokoušeli infiltrovat také okolí viceprezidentky Kamaly Harrisové, která kandiduje proti Trumpovi.

Společné komuniké několika složek americké vlády je prvním oficiálním přisouzením viny zahraničnímu aktérovi poté, co do médií začaly unikat interní dokumenty Trumpova volebního štábu. Tým kandidáta Republikánské strany v reakci na únik odkazoval na vyjádření společnosti Microsoft, podle níž kampaň nejmenovaného kandidáta na prezidenta Spojených států napadli hackeři napojení na Teherán.

"Pozorujeme v tomto volebním cyklu čím dál agresivnější íránské aktivity... To zahrnuje nedávno medializované aktivity s cílem narušit kampaň bývalého prezidenta Trumpa," píše se v pondělním prohlášení FBI a dalších federálních agentur. Žádné detaily o hackerském útoku a jeho následcích komuniké neuvádí.