Trump jednal vědomě nelegálně, aby zvrátil výsledek voleb, říká výbor Kongresu2Foto1Video© ct24.ceskatelevize.cz

Trump jednal vědomě nelegálně, aby zvrátil výsledek voleb, říká výbor Kongresu

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

Washington - Bývalý americký prezident Donald Trump jednal vědomě protizákonně a plánoval spiknutí s cílem zvrátit výsledek prezidentských voleb, říká ve své 845 stran dlouhé dnes zveřejněné finální zprávě zvláštní výbor amerického Kongresu pro vyšetřování útoku na Kapitol 6. ledna 2021.

"Důkazy přinesly jednoznačný závěr: hlavní příčinou událostí 6. ledna byl jeden muž, bývalý prezident Trump, jehož mnozí další následovali," stojí ve zprávě. Devítičlenný výbor s demokratickou většinou v pondělí navrhl obžalovat Trumpa a pět jeho spolupracovníků z několika závažných zločinů včetně napomáhání vzpouře. Vycházel při tom z osmnáctiměsíčního vyšetřování, během něhož vyslechl přes 1000 svědků a analyzoval přes milion dokumentů.

Dlouho očekávaná finální zpráva je rozdělená do osmi kapitol. Ty popisují Trumpovo jednání poté, co v prezidentských volbách v listopadu 2020 prohrál proti současnému prezidentovi Joeovi Bidenovi, zaujal stanovisko, že mu "volby byly ukradeny" a snažil se různými prostředky, podle výboru mnohdy nelegálními, udržet u moci.