Slabý déšťPraha16°
Tři ukrajinští ministři nabídli demisi, mluví se o výměně i v dalších resortech6Foto© echo24.cz

Tři ukrajinští ministři nabídli demisi, mluví se o výměně i v dalších resortech

, 11 novinky, 4 zhlédnutí

Demise ministra zahraničí Kuleby následuje poté, co ve středu ukrajinští ministři strategického průmyslu, spravedlnosti a ochrany životního prostředí nabídli své demise. Premiér Denys Šmyhal patrně v úřadu zůstane. Kulebův nástupce ještě není určen, ale pravděpodobně jím bude jeho první náměstek Andrij Sybiha, dodala Ukrajinska pravda.

Žádost o odvolání podaly také místopředsedkyně vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová a další vicepremiérka a současně ministryně pro reintegraci okupovaných území Iryna Vereščuková. Změny mají vládu posílit, jak to Ukrajina potřebuje, uvedl poté v nočním projevu prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prezident podle listu Ukrajinska pravda také odvolal z funkce zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Rostyslava Šurmu. Ministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin má na starosti zbrojní výrobu v zemi, která se déle než dva a půl roku brání ruské invazi, poznamenala agentura Reuters. Kamyšin uvedl, že i po odstoupení by chtěl působit v obranném sektoru, i když v jiné roli.