Svět dělá první krok ke spravedlivému míru, řekl Zelenskyj o švýcarském summitu3Foto© lidovky.cz

Svět dělá první krok ke spravedlivému míru, řekl Zelenskyj o švýcarském summitu

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Státníci z celého světa se musí rozhodnout, co znamená spravedlivý mír na Ukrajině, dnes se k němu mezinárodní společenství začíná přibližovat. Na úvod dvoudenního summitu ve Švýcarsku to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Delegace desítek zemí jednají o jaderné a potravinové bezpečnosti a o uvězněných či unesených Ukrajincích.

Kyjev se na prvním summitu svého druhu snaží dál budovat mezinárodní podporu pro svůj "mírový vzorec", který počítá mimo jiné s úplným stažením Rusů z okupovaných částí Ukrajiny. Zatímco Rusko pokračuje ve více než dva roky trvající agresi proti sousední zemi, žádná shoda na uceleném plánu se na švýcarském summitu nečeká. Účastníci toto jednání prezentují jako první krok v dlouhém procesu.

"Dnešek je dnem, kdy svět začíná přinášet spravedlivý mír blíž," prohlásil Zelenskyj na úvodním plenárním jednání, které v hotelovém komplexu nad Lucernským jezerem začalo vpodvečer. Promlouval při tom k zástupcům zhruba 90 zemí z celého světa. Ukrajinský prezident hovořil o "světové většině", která si přeje spravedlivý mír, a nabídl dalším zemím, aby se do procesu zapojily v dalších fázích.