SlunečnoPraha19°
Státní dluh vzrostl na rekordní 3,221 bilionu korun2Foto© tyden.cz

Státní dluh vzrostl na rekordní 3,221 bilionu korun

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295.480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.

Za nárůstem dluhu je podle MF zejména prodej státních dluhopisů v prvním čtvrtletí za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který ke konci března dosáhl 105 miliard korun.

Za posledních pět let se zadlužení ČR téměř zdvojnásobilo, respektive zvýšilo o téměř 1,5 bilionu korun, řekl ČTK analytik Banky Creditas Petr Dufek. V poměru k HDP situace vypadá podle něj mnohem příznivěji. Důvodem je nicméně vysoká inflace, která loni zajistila růst nominálního HDP, i když reálně ekonomika propadla. Na konci letošního roku dluh státu nejspíš překoná hranici 3,3 bilionů korun a bude odpovídat zhruba 44 procentům HDP, odhadl.