Starosta New Yorku čelí obžalobě kvůli úplatkům z Turecka4Foto© lidovky.cz

Starosta New Yorku čelí obžalobě kvůli úplatkům z Turecka

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Oficiální sídlo starosty na Manhattanu začali ve čtvrtek brzy ráno prohledávat vyšetřovatelé, což list The New York Times označil za „extrémně agresivní krok“. Podle agentury AP zabavili Adamsův telefon. Agenti byli v rezidenci Gracie Mansion i několik hodin po zahájení razie.

Bývalý policista Adams, který nastoupil do čela radnice v lednu 2022 s příslibem tvrdého boje proti zločinu, se nyní stal prvním trestně obviněným úřadujícím starostou New Yorku. Federální vyšetřování provázejí jeho úřadování už déle než rok, na veřejnost vyšla najevo poprvé loni na podzim, když vyšetřovatelé prohledali bydliště Adamsovy spolupracovnice zodpovědné za výběr peněz na kampaň.

Od té doby se objevily zprávy o dalších kriminálních kauzách spojených s lidmi ze starostova okolí, nová obvinění by však podle médií mohla souviset s financováním předvolební kampaně. Konkrétně se vyšetřovatelé zabývali otázkou, zda Adams a jeho kampaň neobdrželi skrze spřízněné firmy nepovolené dary od turecké vlády. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli tomu loni už zabavil Adamsovi telefony a tablet.