Sněmovní volby by vyhrálo ANO s 31 procenty, vládní koalice by většinu nezískala2Foto© irozhlas.cz

Sněmovní volby by vyhrálo ANO s 31 procenty, vládní koalice by většinu nezískala

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Předpokládaný zisk koalice Spolu je proti předchozímu modelu o 2,5 procentního bodu nižší. Opoziční ANO si pohoršilo o 1,5 bodu. "Z aktuální situace s mandáty vyplývá, že by vládní koalice nesložila většinu, a to ani kdyby kandidovalo hnutí SPOLU, a ani se stranami samostatně. Pak se nabízí otázka, ke komu by se přiklonila ČSSD," uvedla v ČT analytička Kantar Nikola Kopáčová.

Třetí místo pomyslného žebříčku obsadili podle ČT Piráti se ziskem 11,5 procenta hlasů. Do dolní komory by se dostala ještě SPD s 9,5 procenta, STAN s 6,6 procenta a ČSSD s 5,5 procenta hlasů.

V případě, že by strany kandidovaly jednotlivě, zvítězila by opět ANO s 30,5 procenta, druhá ODS by měla 17 procent a Piráti 11 procent hlasů. "Situace se pozvolna horší u ODS, u které počet voličů klesá, přičemž voliči nejčastěji přechází k hnutí ANO. Je velmi dobře vidět jednotící linka, kterou je velká nespokojenost s prací vlády," doplnila analytička. Místa ve Sněmovně by dále získala SPD s devíti procenty, STAN se šesti, ČSSD s 5,5 procenta a na hranici volitelnosti by se ocitla KDU-ČSL s pěti procenty hlasů.