ZataženoPraha12°
Snaha bezvýznamné maďarské opozice, odmítl Babiš kritiku evropských liberálů5Foto© irozhlas.cz

Snaha bezvýznamné maďarské opozice, odmítl Babiš kritiku evropských liberálů

, 6 novinky, 10 zhlédnutí

Nedělní rozhodnutí strany liberálů (ALDE), odsoudit Babišovu účast na maďarské konferenci, není velkým překvapením. Evropská liberální strana se totiž dlouhodobě hlásí k liberálním hodnotám. Je to proevropská strana, která podporuje evropskou integraci a hlásí se otevřeně k ochraně menšin a klimatu.

A totéž platí i pro frakci Renew Europe v Evropském parlamentu, která je právě nástupkyní ALDE – obě uskupení se v podstatě překrývají. Členem frakce je právě i pět českých europoslanců za hnutí ANO.

Andrej Babiš se navzdory tomu počátkem května zúčastnil v Budapešti konference národoveckých ultrakonzervativců, kterou hostil maďarský premiér Viktor Orbán. Babiš dlouhodobě prohlašuje, že je Orbánův přítel, ale poprvé se zúčastnil akce, která je vůči Evropské unii takto kritická. Ve svém projevu ostře odsoudil „bruselské byrokraty“, opřel se také do Green Dealu, který podle něj zničí evropský průmysl a uvrhne lidi do chudoby. Přitom to byla právě Babišova vláda, která Green Deal pomáhala schválit.