ZataženoPraha11°
Slovenská sněmovna odvolala Šimečku z funkce místopředsedy3Foto© zpravy.aktualne.cz

Slovenská sněmovna odvolala Šimečku z funkce místopředsedy

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Slovenská sněmovna v úterním tajném hlasování odvolala z funkce místopředsedy šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku. Návrh předložili vládní zákonodárci a podpořilo ho 76 poslanců, tedy minimální většina potřebná pro sesazení místopředsedy parlamentu. Opoziční strany předem oznámily, že jejich poslanci hlasovat nebudou. Vládní koalice se v parlamentu o sto padesáti členech opírá o 79 poslanců, hlasování o Šimečkovi se jich zúčastnilo 77.

Odvolaný Šimečka vzkázal premiérovi Robertu Ficovi (Smer), že v nadcházejících volbách ho porazí. Vládní koalice podle něj může odvolat místopředsedu parlamentu, ale nemůže odvolat lídra opozice. S nadsázkou dodal, že jeho odvoláním se všechny problémy země vyřeší, a v této souvislosti poukázal na dlouholeté vládnutí Smeru.

Hlasování o Šimečkovi vyvolaly Ficova strana Smer-SD a Slovenská národní strana (SNS). Návrh zdůvodnily například tím, že tři nevládní organizace blízké příbuzným šéfa PS v posledních letech, kdy nynější vládní strany nebyly u moci, dostaly od státu dohromady 1,18 milionu eur (zhruba 30 milionů korun).