PolojasnoPraha19°
Rusové od Američanů přesně věděli, kde může dojít k teroru, píše prestižní deník2Foto© reflex.cz

Rusové od Američanů přesně věděli, kde může dojít k teroru, píše prestižní deník

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

K nejkrvavějšímu útoku v Rusku za posledních 20 let, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a 551 zraněných, se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Nicméně Moskva nadále hledá spojení mezi útočníky a Ukrajinou, potažmo Západem. Ruské nařčení ze spojitosti s útokem, nepodložené žádnými důkazy, odmítly Kyjev i Washington. USA Moskvu před hrozbou islámských extremistů v předstihu varovaly, ruský prezident Vladimir Putin ale tuto výstrahu veřejně odmítl jako údajnou snahu zastrašit a vydírat ruskou společnost.

Ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov před několika dny připustil, že USA na nebezpečí útoku extremistů ruské úřady upozornily, šlo podle něj ale o obecné varování. Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin se v úterý vyjádřil podobně, Američané podle něj předali informace FSB. "Informace byly příliš obecné a neumožňovaly nám plně identifikovat ty, kteří se na tom podíleli," řekl Naryškin agentuře Interfax.

Nejmenovaní američtí činitelé nyní podle listu The Washington Post uvedli, že Washington varoval Moskvu konkrétně před potenciálním útokem v Crocus City Hall. Američané v tomto případě sdíleli velmi konkrétní informace o plánech teroristů se zemí, s níž nemají přátelské vztahy, což je neobvyklý krok, poznamenal deník.